Napravíme zaváhání z debry na ledě lídra ze Šumperku?

Petr Sobol, 30.10.2010 Po tvrdé ráně, kterou utrpěli Olejáři v prohraném derby s Havířovem, je čeká další, asi ještě těžší zápas. A výsledek 1:5 hokejistům Orlové na sebevědomí určitě nepřidal. I tak ale nejedou na led vedoucího Šumperka odevzdaní, právě naopak, do Plus Oil Arény budou chtít zpátky přivést tři body.

Tento článek patří k zápasu SUM - ORL 5:1

Čtvrteční derby s Havířovem sledovalo zaplněné domácí hlediště, před kterým se odehrál velký duel. Orlová však zápas nezvládla a po porážce 1:5 má určitě co napravovat. Nejbližší příležitost k tomu má na ledě Šumperka, kde se tak v neděli hraje další důležitý zápas.

Hráči Orlové ještě mají určitě v paměti finále z před dvou let, po kterém se právě Draci dostali až do první ligy. Z té ale loni sestoupili a tak se dá čekat další vypjatý duel. Zajímavostí je, že tak, jako v Havířově, i v Šumperku hrával v loňské sezoně David Moravec, který tak podruhé v řadě nastoupí proti bývalým spoluhráčům. Na ledě Šumperka bude chtít dát olympijský vítěz, stejně jako zbytek týmu, určitě zapomenout na nepovedené derby.

I když jsou favoritem tohoto zápasu Draci, Olejáři svou kůži určitě nedají lacino. Současná atmosféra v obou kabinách je však jiná. Zatímco Šumperk jako první dobyl led Přerova, kde ve čtvrtek vyhrál 2:1 po samostatných nájezdech, Orlová utrpěla letošní čtvrtou porážku. Šumperk letos padl jen dvakrát – v prvním kole na ledě Nového Jičína a poté také ve Valašském Meziříčí. Šumperská tvrz je zatím nedobyta. Nejlepší výsledek zde uhrál outsider z Frýdku – Místku, který padl až po prodloužení.

Největší hvězdou Draků je kanonýr Michal Velecký. Ten ve dvanácti zápasech nasázel už devatenáct branek, ke kterým přidal čtyři asistence. Je otázkou, kdo bude jeho formě čelit nyní. V zápase s Havířovem se po třetí brance nechal vystřídat Šafránek, kterého zdatně nahradil Gleich. Produktivní jsou také Novosad či Hulva, z obránců jde největší strach z Holíka, který má bilanci 10+10.

Orlovští kanonýři, kteří se proti Havířovu prosadili jen jednou, mají před sebou další těžkou překážku. V utkání v Přerově si premiéru mezi šumperskými tyčemi odbyl Tomáš Štůrala, který se hned stal hrdinou svého celku. A v zápase s Olejáři nemusí čelit šancím nejproduktivnějšího orlovského hráče Marka Ivana, který po bitce s Martinem Potočným dostal trest ve hře. Hrát nebude ani kanonýr Petr Škatula, který byl tvrdě atakován, zapadnul mu jazyk a utrpěl lehký otřes mozku. Z této situace naštěstí vyvázl v pořádku.

A tak se oči orlovských fanoušků upnou zejména na Valchaře, Studeného, Mikšana či Moravce. Defenzivní řady by měl opět táhnout Miroslav Javín. Ten ale v obranných řadách i nadále postrádá Tomise a Hegegyho. Jak si s touto nelehkou úlohou Olejáři poradí? Napraví zaváhání z derby a uspějí na půdě lídra ze Šumperka? Situace to nebude jednoduchá, zároveň ale nereálná. Hráči Orlové v sobě mají velkou sílu, která jim dává naději, aby se ze čtvrtého místa dostali zase na samotné čelo tabulky.

Sestavy týmů z minulého kola

HC Plus Oil Orlová: Šafránek (od 24. min Gleich) - Samiec, Grygar, Goláb, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Škatula, Holuša, Galgonek, Moravec, Kraft, Valchař, Flašar, Štefanka, Ivan, Javín, Vnenk, Sznapka, Novák

Salith Šumperk: Štůrala - Holík, Novotný, Ondráček, T. Sedlák, Drtil, Tesařík - Novosad, Meluzín, Fischer - Ambruz, Hulva, Brunec - Haas, Matějka, Červenka

Vsaďte si, jak dopadne dnešní zápas mezi Šumperkem a Orlovou u sazkové kanceláře bwin.com. Na domácí Šumperk je kurz 1.6, na remízu je kurz 4.5, pokud věříte Orlové, vsaďte na kurz 3.5.