Galgonek končí,ale příjdou posily. Přípravka praská ve švech. To a mnoho dalšího prozradil Daniel Marosz

Tomáš Salamon, 14.11.2014 Vyzpovídali jsme prezidenta klubu Daniela Marosze a šlo o velmi zajímavé povídání! Uvedl možné příčiny nepřesvědčivých výkonů, o kterých fanoušek neměl ani tušení. Bohužel oznámil i konec další z opor, ale zároveň naznačil očekávaný příchod posil. Připustil, že po příchodu Radka Bonka do Kopřivnice, už Orlová není hlavním favoritem na postup, ale přesto hodlá svého cíle dosáhnout. Dále se dočtete, co je příčinou toho, že v orlovské přípravce je nyní takový počet dětí, který náš klub dlouhá léta nepamatuje! Zjistíte, že do klubu vstoupil nový sponzor, který věnoval zajímavé ceny do soutěže ve střelbě na branku, a spoustu dalších věcí, které klub pro vás fanoušky chystá! Zkrátka a dobře, v HC Orlová se letos odvádí obrovský kus práce a věci začínají nabírat správný směr! Přesvědčte se sami!

Jak hodnotíte první čtvrtinu základní části z hlediska postavení v tabulce a jak podle předvedené hry?

Postavení v tabulce je přesným obrazem hry. Druhé místo, které je jen o skóre. Momentální pojetí hry, není určitě na takové úrovni, kterou jsme schopni hrát. Je velice složité nacvičovat různé kombinace založení, když každý týden, někdy i dny chodí pokaždé jiní hráči. Je to na kvalitě hry a nesehranosti vidět. Pracovní vytíženost nedovoluje hráčům pravidelně trénovat. To je jeden z důvodů proč skončil Petr Škatula. Má náročnou práci, kdy týden netrénoval, další týden se dostavil na poslední chvíli a ještě ve stresu. Proto jeho rozhodnutí naprosto chápu, jen mě mrzí, že Orlová přišla o tak kvalitního útočníka. Je to pro nás oslabení týmu, Petr byl vždy rozený střelec a takových hráčů je dnes velice poskrovnu.

Viděli jste hrát všechny soupeře. Který soupeř vás nejvíce překvapil?

Největším překvapením je pro mě Rožnov. Tento tým dokázal potrápit každého soupeře a dokonce v posledním utkání porazil Horní Benešov, který je zatím jediným našim přemožitelem. Musím uznat, že již to není KPM, který se hrál před 3-4 lety. Kvalita co do zkušeností šla velice nahoru. Soutěž hrají hráči, kteří mají letité zkušenosti ve všech hokejových soutěžích.

Co hráčský kádr? Jak jste naznačil, tak má problémy se sejít v kompletním složení a to nejen při tréninku. Jak jsou na tom zranění hráči?

Zranění se samozřejmě nevyhýbá ani našemu mužstvu. Robin Pavlas již 3 týden netrénuje pro zranění mezižeberního svalu. Několikrát to zkusil, ale nešlo trénovat na 100% natož nastoupit do zápasu v plném zápřahu. Problém má také Martin Vidlák, který pořád hraje v mřížce, která ho samozřejmě limituje v jeho výkonu. Marek Matějíček se zranil při tréninku, kdy v nezaviněném souboji dostal holí do obličeje. Má rozseknuté víčko a špatně vidí na oko. Dokonce dostal silný zánět. Musím Marka pochválit, protože i se zraněním odjel na zápas do Krnova a pomohl našemu týmu k vítězství. Zraněný je i Petr Tomis, který si vybral úděl nových bruslí. Do masa rozedřené nohy. Problém je, že Petr v našem klubu působí jako trenér, a tak zranění nemá kdy vyléčit. Velice špatná zpráva pro všechny fanoušky je, že Michala Galgonka již v této sezóně pravděpodobně neuvidíte na ledě. Jeho dlouholeté problémy se zádovým svalem nedovolují Michalovi trénovat. Poslední náš rozhovor se vedl o operaci, která našeho hráče čeká. Přejeme Michalovi brzké uzdravení.

Co ostatní hráči, kteří mají pracovní povinnosti? Je známo, že Petr Škatula kvůli nim skončil, ale velice vytíženi jsou i jiní hráči. Jak to vypadá s nimi?

Jak jsem již říkal, tak všichni hráči jsou samozřejmě pracovně vytížení. To je v každém týmu na takové úrovni stejné. Problém je, že hráči pracují na vícesměnný provoz. Týden netrénují, další týden jsou na ledě jen krátce a odcházejí v průběhu tréninku do práce. Tady je veliký problém, jak poskládat sestavu. Musíme se s tím poprat, ukázat, že hokej hrát umíme a každý zápas se zlepšovat.

Galgonek se Škatulou jsou obrovskými ztrátami, máte v plánu mezery po nich nějak zacelit? Hodláte shánět posily?

Zatím vyřizuji jen střídavé starty. SK Karviná a HC RT Torax Poruba. Ty by měly být vyřízené příští týden. Dále probíhá jednání se staronovými hráči, kteří loni hráli u nás. Jestli se vše podaří jak má, tak do 14 dnů je uvidíme na zápasech A mužstva. Jména zatím nezveřejním, jen prozradím, že se jedná o útočníky.

Vinou výsledků i ambiciózních prohlášení o postupu, Vás Kopřivnice pomalu začala vytlačovat z role hlavního favorita. Může to být pro mužstvo výhoda?

Nevím, kdo je větší favorit. Od začátku jsme věděli, že Kopřivnice chce postoupit a má velice kvalitní tým. O tom není pochyb. Jestli nastoupí za Kopřivnici jména, která jsou neustále probírána v hokejovém prostředí, nemůžeme o favoritu soutěže pochybovat. (Radek Bonk, Jan Peterek, Václav Varaďa). Radek Bonk by měl již nastoupit v sobotu proti našemu mužstvu.

To jste už zabrousil k tématu, že nás nyní čeká hodně složitý dvojzápas s Kopřivnicí a Benešovem. Jak se na tato utkání připravíte?

Na zápas se připravíme úplně stejně jako na každý jiný. Nepodceňujeme žádného soupeře. Je spíše otázkou, kdo bude za nás hrát a jak to poskládáme.

Opusťmě teď A mužstvo. Klub v poslední době udělal spoustu práce v oblasti podpory mládeže. Co všechno se podniklo a s jakým efektem?

Podpora mládeže a nábor nových Orlíků jsou v tomto roce našim prioritním cílem. Jak všichni víme, mládež je ten faktor, který do budoucna vychová odchovance pro mužský hokej. Jestli se máme ubírat cestou výchovy a podpory mládeže, vše se nám vrátí v dalších letech. Již dnes máme v dorostu velice kvalitní hráče i brankáře, kteří v nejbližších letech mohou nastoupit v A mužstvu.

Můžete zmínit konkrétní věci, které v této oblasti děláte?

Jestli mám zmínit největší náš marketingový tah, tak musím konstatovat, že je to masivní nábor který neustále probíhá. Náš klub pořádá výuku bruslení s profesionálními trenéry, kde nás děti z Orlové a z blízkého okolí navštěvují 2 x týdně. 18 základních škol a školek pravidelně přijíždí na náš zimní stadión, kde se o ně postaráme. Pro vysvětlení to funguje tak, že autobus pronajatý HC Orlovou přijede před školku-školu. Vyzvedne děti, doveze na ZS. V šatně jsou připravené brusle k zapůjčení a děti nastupují na led, kde se o ně stará skupina kvalifikovaných trenéru. Probíhá výuka bruslení. Děti jsou pak znovu odvezeny do své školy-školky autobusem, opět na náklady klubu. Jedná se o 3 hodiny bruslení v pondělí a 3 hodiny ve čtvrtek. Program je veden samozřejmě v duchu různých cvičení, kdy si děti na konci lekce i zazpívají. Touto cestou vedeme děti ke sportu a zároveň máme nábor nejmenších hokejistů. Jen pro zajímavost se jedná o počet 800 dětí, které svá dopoledne tráví na našem stadiónu. Zrovna včera byla tuto událost natáčet Televize Polar, takže se v nejbližších dnech fanoušci mohou sami podívat, jak to probíhá.

Děláte ještě něco dalšího?

Samozřejmě. Školy a školky od klubu dostávají speciální volné vstupenky na zápasy a děti přicházejí s rodiči na zápasy A mužstva. Návštěvnost se zvedla samozřejmě několikanásobně. Dalším důležitým bodem je propagace našeho klubu na akcích města. Nedávno jsme se účastnili běhu městem, kde jsme ve velikém počtu zaplnili náměstí v dresech HC. Propagovali jsme se na výstavě spolkové a klubové činnosti. Pomáháme městu při zařizování těchto akcí. Připravujeme pro naše fanoušky mnoho akcí po stránce zábavy (výherní poukaz pro dvě osoby na dovolenou do Chorvatska od Vítkovice Tours). Dále výherní poukazy do restaurace Le Cafe v Orlové a můžu prozradit, že na dalším domácím utkání se můžete těšit opět na něco nového. Přibude další sponzor, který dodal super ceny, a připravujeme také bulletin, který se dlouho v našem klubu nevydával a některým fanouškům chyběl. Samozřejmě bude slosovatelný.

Ještě jste nám neprozradil, jaký mají náborové akce efekt?

Můžu prozradit, že se daří spolupráce s naším partnerem ZŠ Mládí, kde máme v 1. třídě 8 mladých hokejistů. Celkový počet v přípravce přesáhl počet 60 dětí. Za poslední 2 měsíce přibilo nejméně 25 nových dětiček, což je úžasné. Nic nepodceňujeme a snažíme se do dalších let zvýšit členskou základu.

To mi připomíná, že jsme pro děti znovu založili konto Orlík, kde z každého prodaného lístku jde 5,- Kč na transparentní účet. Následně nakupujeme do přípravky hokejové sety pro malé hokejisty. Projekt začal nedávno, ale již se ukazuje výsledek dobré práce. Každý občan může přispět libovolnou částkou a tak pomoct dětem sportovat. Je toho hodně co se v poslední době v našem klubu zavedlo. Určitě jsem na mnoho věcí zapomněl, tak se svým kolegům omlouvám.

Jak se od července změnila finanční situace klubu? Daří se shánět nové sponzory?

Sponzoři se samozřejmě nehrnou. Víme, jaká je situace v našem regionu, ale neleníme a sponzory hledáme. Jak sami určitě vidíte, mantinely se začínají pomaličku zaplňovat. Zlepšení nastává. To je pozitivní. Hledáme stále většího partnera, který by nás dokázal odrazit a nastartovat do kladných čísel. Snad už se to v nejbližší době podaří.

Právě v tomto směru se v září mluvilo i o dvou velkých firmách, které by do klubu mohly vstoupit. Jak se vyvíjí jednání v této oblasti?

Jak naznačuji v textu předešlém, jednáme dále a snad se opravdu povede vše dotáhnout do zdárného konce.

Myslím, že jste fanouškům předal řadu cenných informací. Je přesto něco, co ještě nepadlo a chtěl byste, aby to zaznělo?

Chtěl bych ještě na závěr poděkovat všem věrným i novým fanouškům, kteří si najdou čas a přijdou podpořit svůj tým. Mé díky patří samozřejmě i rodičům mladých hokejistů.