Robin Pavlas, je rád, že je zpět v Orlové

Tomáš Salamon, 25.11.2014 V sezóně 2006/07 si jej trenér Vavrečka vytáhl z juniorky a on se mu za to odvděčil tím, že i přes nízký věk bodoval v průměru v každém druhém zápase. O rok později putoval výměnou za Jana Matějného do Valašského Meziříčí. Tam zažil své nejproduktivnější období, ale v nadcházejícá sezóně se stěhoval do německého Adendoferu. Poslední tři roky strávil v Havířově. Nyní je zpět tam, kde jeho seniórská dráha začala.

Tento článek patří k zápasu ORL - VOL

Robin PAVLAS


Robin Pavlas #46Číslo dresu:   46
Narozen:   11.11.1985
Výška:   184 cm
Váha:   88 kg
Post:   útočník
Hůl:   levá

Rozhovor

Robine, proti Studénce to byl vyloženě pohodový zápas, kdy jste se bavili hokejem. Jak se proti takovému soupeři hraje?

Ono je to zrádné. Někdy i mančaft, který přijede s jedním brankářem a sotva poskládá tři lajny, dokáže potrápit. Ale, když jsme je viděli na rozcvičce, řekli jsme si, že pokud nevypustíme začátek, tak ten zápas v klidu zvládneme. A tak se taky stalo. Nějaká ta komplikace za stavu 8:0 nastala, ale to bylo tím, že už jsme dělali srandičky a byli jsme nekoncentrovaní. Pro Studénku je to určitě nepříjemné, když se musí v takovém počtu poskládat a jet tady a vysoko prohraje, ale pro nás to byl lehčí zápas. Potom, co jsme zvládli tři těžká utkání v Krnově, Kopřivnici a Benešově, musíme teď sbírat body, ať se odpoutáme, protože si myslím, že nám to zmíněné mančafty budou chtít vrátit.

Teď je na ředě Bohumín. To by mohl být více, méně podobný zápas jako se Studénkou...

Proti Bohumínu jsem nehrál, ale vím, že tam hraje hodně kluků, se kterýma jsem se kdysi v Orlové potkal, jako jsou Jirka Pavlát a spol. Oni budou asi taky vyhecovaní, ale hrajeme doma, tak doufám, že přijdou lidi, nabudí nás a dovedeme ten zápas do vítězného konce.

Martin Novák ze Studénky od pátého gólu vyloženě provokoval a bylo jasné, že se do něčeho pustí. Tak se taky stalo. Co říkáte na tu nesportovní situaci která nastala?

To pramení z frustrace a stává se to, ale nechci nikoho chránit. Nedělá se to a není to frajeřina. Musí se postavit někomu, jako je Michal Novák nebo Štefi. Nemůže se postavit mladému klukovi, který měří metr dvacet jako támhle Vozňa (Se smíchem ukazuje na Jakuba Voznicu stojícího před kabinou a během rozhovoru má k Robinovi vtipné připomínky.). Zkrátka je to frustrace. Když prohráváte 5:0, 6:0, pak hned 7:0, tak už nic jiného, jak to ze sebe dostat, nezbývá.

Letos je to váš první kontakt s krajským přeborem. Jaké jsou vaše dojmy z této soutěže?

Myslím si, že je to soutěž, která se má hrát po práci. Hráči se mají bavit a myslím si, že si tady žádné cíle dávat nemůžeme. Mám radost, když se sejdeme na tréninku, zahrajeme si a je sranda. Kraj bych doopravdy nebral, jako nějakou soutěž, kde by se na hráče měly klást postupové ambice. Já si myslím, že je lepší hrát vrch nějaké ligy, než spodek té vyšší. Ten mančaft to baví a atmosféra je tady super, proto jsem tady šel.

Jak vzpomínáte na dobu, kdy jste v Orlové hrával druhou ligu?

To byl hlavně rok, kdy mě trenér Vavrečka vytáhl z juniorky do Áčka, takže to byl můj první rok mezi seniory. Vzpomínám na to velice kladně. Udělala se tady super parta a zahrál jsem si s klukama, na které jsem se v Havířově chodil dívat jako dítě. Ať už to byl Míša Dvořák, Pavel Balajka, Peťa Jemelík nebo Michal Galgonek. Byli jsme tak rovnoměrně pomíchaní Ostrava, Orlová, Havířov a bylo to fajn. Ale byl tady nastaven vysoký standard protože Orlová tehdy často hrála baráž a vždy bývyla strašně vysoko. S postupem času, když začaly finanční potíže, už to šlo trochu dolů, ale určitě nelituju toho, že jsem tu seniorskou kariéru, kde jsem se dostal skoro do první ligy, začal tady. Vzpomínky jsou pěkné a jsem rád, že jsem zase tady.

Říkáte, že jste se cítil v Orlové dobře. Jaké potom bylo jezdit tady jako soupeř s Valašským Meziříčím nebo Havířovem?

To víte, že se hraje špatně proti mančaftu, ze kterého odcházíte. Na jednu stranu se chcete ukázat, ale na druhou to strašně svazuje. Tu druhou sezónu, co jsem tady hrál, odešel pan Vavrečka a vzal to pan Sztefek. Nám se ze začátku nevedlo podle představ, tým padl do jakési stagnace a nedařilo se. Ve Valmezu hráli mí spolužáci. Byl tam i můj nejlepší kamarád Jirka Krisl. Oslovili mě, že by potřebovali trošku oživit a zavolali mi s tím, že by chtěli udělat nějaký trejd. Takže se do konce sezóny udělal trejd do Valmezu. Já na to musím vzpomínat kladně, protože to byla moje nejlepší sezóna ve druhé lize, kdy jsem nastřílel hodně gólů. Chtěl jsem se do Orlové vrátit, ale Valmez přišel s dobrou nabídkou. Kdo to zažil, ten mě chápe. Teď jsem rád, že jsem v Orlové zpátky a nevadí mi, že je to v kraji. Udělal se tady kus práce, vylepšilo se zázemí, ale víme sami, že pokud město klub více nepodpoří, tak tady ten kraj bude pořád. Možná to řeknu špatně, ale myslím si, že pro nás vysloužilé hokejisty, je to jenom dobře. Tady nikdo nemá ambice hrát druhou ligu. Kdo je má, tak ho prezident Marosz výše pustil. Myslím například „Šajtyho“ a další do Karviné. Ale věřím tomu, že i on a další kluci, kteří hrajou v Karviné se sem budou rádi vracet.


Statistiky


Sezóna   Klub                                      Z  G  A  B  TM
1999-00  HC Havířov Panthers - dor. (E)            4  0  0  0   0
2000-01  HC Havířov Panthers - dor. (E)           33  0  5  5   6
2001-02  HC Havířov Panthers - dor. (E)           45 15 14 29  51
2003-04  HC Havířov Panthers - jun. (E)            8  0  0  0   0
2006-07  HC Orlová (2.liga)                       42  7 12 19  30
         HC Orlová (2.liga, p-o)                   3  0  1  1   2
2007-08  HC Orlová (2.liga)                       17  3  3  6  14
         HC Valašské Meziříčí (2.liga)            13  9  5 14  18
         HC Valašské Meziříčí (2.liga,p-o)         4  0  0  0   0
2008-09  HC Valašské Meziříčí (2.liga)            25  2  4  6   6
         Adendorfer EC (GER4)                      5  1  4  5   0
         Adendorfer EC (GER4,o udržení)            4  3  5  8   2
2009-10  HC Frýdek-Místek (2.liga)                39  7 12 19  22
2010-14  HC AZ Havířov 2010 - 2. liga             38  2 11 13  16
         HC AZ Havířov 2010 - 2. liga             31  0  2  2   2
         HC AZ Havířov 2010 - 2. liga              1   0  0  0  0