"Bohužel někdy musíme zájemce i odmítat," poukazuje na kvalitu Orlovou organizovaných turnajů Petr Tomis

Tomáš Salamon, 04.09.2015 Vedení HC Orlová se snaží orlovskému hokeji vrátit jeho někdejší lesk a slávu nejen v mužské kategorii, ale především také v mládežnické oblasti. Ta je totiž pro budoucnost našeho klubu vůběc tou nejdůležitější.

Díky spoustě práce, která byla odvedena zejména v náborové činnosti, jsme byli schopni v uplynulých dvou letech naplnit ty nejnižší kategorie spoustou dětí a poskytnout jim kvalitní tréninkové jednotky. Starší děti bohužel nyní v mnoha případech ještě doplácí na nedůslednou práci s mládeží v předchozích letech, ale ti nejmenší, kteří dostali kvalitní výchovu hned v začátcích, se už pomalu začínají prosazovat. Důkazem je třetí místo našich třeťáků z předchozího turnaje, kteří dokázali porazit týmy z klubů jako jsou Vítkovice, Třinec, Havířov nebo Poruba. Právě organizace mládežnických turnajů se Orlové v posledních týdnech velmi daří, účastníci si precizní zázemí pochvalují a o víkendu nás čeká další z těchto klání. Tentokrát příjde řada na hráče přípravek a Orlíci opět mají reálnou šanci na celkové vítězství. O tom, jak je náročné takovouto akci zorganizovat, jsme si popovídali s šéftrenérem mládeže a viceprezidentem klubu Petrem Tomisem. Ten vás zárověň na sobotní událost zve a za naši redakci se s pozvánkou přidáváme. Oproti mužskému hokeji sice divák logicky musí zkousnout horší kvalitu předvedené hry, ale o to větší je radost sledovat nasazení a hlavně emoce, které děti do hokeje dávají.

Co obnáší uspořádání jednoho turnaje? Jak je to časově náročné a v jakém předstihu je třeba začít?

Příprava turnaje začíná několik týdnu až měsíců před turnajem. Musí se domluvit týmy, které na turnaj přijedou, zajistit ceny, propagační materiály, občerstvení, obědy, rozhodčí, časomíru, zdravotní službu, pořadatele. Je toho docela dost, aby vše klaplo jak má.

Která z fází příprav je tou nejdůležitější?

Nejdůležitější je komunikace s družstvy. Vybrat správný termín a domluvit se s nimi na účasti. Což se zatím vždy povedlo a všechny turnaje, které u nás na zimním stadionu proběhly, byly kvalitně obsazené. Poté zajištění cen a propagačních materiálů, což letos zabralo hodně času.

Jak je to právě s cenami? Jak sháníte sponzory, kteří je darují a jak se daří je shánět?

Na každý turnaj, který se u nás pořádá, se snažíme oslovit co nejvíce sponzorů. A jsme rádi za jakoukoliv spolupráci. Momentálně máme domluvenou spolupráci a na našich turnajích se podílí Hokejová škola Ostrava, finanční skupina Chytrý Honza a město Orlová. Za což bych všem chtěl poděkovat, protožeže podporují mládež ve sportu a právě díky nim můžeme tyto turnaje organizovat.

Angažují se v organizaci i rodiče? Jak je jejich pomoc důležitá?

Ano angažují a pomoc rodičů na každém turnaji je nesmírně důležitá. Pomáhají s odklízením překážek z ledu, s občerstvením a hlavně se starají o děti. Za to jim i touhle cestou ještě jednou děkuji.

Kolik turnajů je ještě v této sezóně na našem zimním stadionu v plánu?

V letošní sezóně chceme zorganizovat turnaje pod záštitou klubu pro všechny mládežnické kategorie od přípravky až po starší žáky, což v Orlové už dlouho nebylo. V plánu jsou ještě tři turnaje. Nejbližší bude turnaj pro přípravku a to teď v sobotu 5.9. Další dva turnaje pro mladší a starší žáky budou okolo Vánoc.

Co říkají na organizaci účastníci?

Měl jsem možnost mluvit se všemi účastníky a zatím si nikdo nestěžoval. Spíše naopak a byli mile překvapeni, jak se všechno organizačně zvládlo, a také z toho, kolik cen jsme pro děti připravili. Už se hlásili ať s nimi počítáme i na další turnaje. A z kapacitních důvodů jsme účast některých týmů museli už bohužel odmítnout. Takže zájem o turnaje je velký.

Je vašim záměrem vybudovat zde nějaký větší tradiční turnaj, který bude znám široko daleko a všichni se na něj budou rádi vracet?

Chceme laťku, kterou jsem tuto sezónu nastavili, udržet a pořádat turnaje pro všechny věkové kategorie vždy před sezónou. Děti mají jedinečnou možnost odehrát více zápasů za sebou a k tomu se rozehrát před zahájením soutěží. Zároveň trenéři mají možnost pozorovat hráče ve větším zatížení. I když organizačně je to docela náročné a přípravy jsou dlouhé, tak to určitě za to stojí. Takovou další metou bude uspořádat několikadenní turnaj a nemuselo by to být jen pro mládežnickou kategorii, ale tohle si necháme na další sezóny.

V jaké době je reálné turnaj s takovou pověstí vybudovat a co vše je třeba proto udělat?

Jak jsem odpovídal v předešlé otázce, zájem o turnaje nejmladších kategorii byl velký a museli jsme týmy i odmítat. A týmy, které zde na turnajích byly, už se hlásí, že až budeme něco podobného pořádat, tak chtějí dorazit znovu. Což si myslím, že je ta nejlepší vizitka a zároveň závazek do budoucna. A také nás zvou na turnaje, které budou pořádat sami.

Čím může být organizačně těchto turnajů pro náš klub a město prospěšná? Vyplatí se finančně takový turnaj zorganizovat?

Prospěšné jsou hlavně pro děti, které se turnaje účastní, protože za celý den odehrají spoustu zápasů. Takové turnaje jim pomůžou v dalším rozvoji a ještě si odnesou sladkou odměnu. Organizace domácího turnaje je vždy prestižní záležitost a jedná se o propagaci jak klubu, tak i města, protože každého turnaje se i u nejmladších kategorií účastnilo vice než 10 týmů. To je přes 120 dětí na jeden turnaj a 2 až 3x tolik rodičů a dalšího příbuzenstva, kteří s nimi na turnaj přijedou. Bez podpory města a sponzorů by se takové turnaje nemohly organizovat.

Jak hodnotíte turnaje, které už proběhly?

Organizačně hodnotím turnaje jako zvládnuté velmi dobře, za což chci všem, kteří se na jejich organizaci, přípravách a realizaci podíleli a podílejí poděkovat. Doufám, že se nám povede stejně dobře zvládnout i ty zbylé turnaje, co nás letos čekají. Výsledky u tak malých hokejistů bych nerad hodnotil, všichni kluci i holky se snažili, hráli naplno a hlavně je to bavilo, což se mi velmi líbilo. Ale samozřejmě bylo by krásné, kdybychom jeden z domácích turnajů vyhráli, třeba už teď o víkendu.

Co byste vzkázal fanouškům, kteří prozatím navštěvovali pouze zápasy mužů? Co od mládežnického turnaje čekat?

Jestli chcete vidět hokej plný nasazení a radosti z každého kontaktu s pukem nebo ledem, tak neváhejte a přijďte v sobotu spolu s rodiči a příbuznými podpořit naše nejmenší Orlíky přímo v akci, pro mnohé z nich to bude první velký turnaj v životě.