Další neúprosná bitva před námi!

Tomáš Salamon, 21.01.2011 Atmosféra v regionu by se dala krájet. Sportovní fanoušci nemyslí na nic jiného než nadcházející krajské derby mezi domácím Havířovem a Orlovou. Zatímco předchozí střetnutí se dala označit jako dlouho očekávaná. To nynější zažije havířovská aréna po pouhých sedmnácti dnech!

Tento článek patří k zápasu HAV - ORL 3:4

Před sezonou nikdo nevěděl, co od derby čekat. Kolik příjde diváků, jaká bude atmosféra v ochozech a jestli zápasy budou táhnout podle očekávání. Poté co byly obě haly vyprodány, není o prestižnosti souboje pochyb. Je zbytečné točit se při představení sobotního soupeře v klišé, jako jsou bývalí orlovští hráči nebo zahltit článek statistikami jednotlivých hráčů. O kvalitě obou týmů nikdo nepochybuje, tak si pojďme raději připomenout nejvýznamnější momenty, které zapříčinily to, že se s Havířovem ve druhé lize vůbec střetáváme a na okamžiky, které se fanouškům vryly do paměti po předchozích dvou kláních. Zkrátka na historii tohoto jedinečného krajského sportovního skvostu.

První hypotézy o případném derby se začaly objevovat v polovině loňské sezony, kdy se tehdy prvoligový Havířov plácal na dně tabulky. Už tehdy zlí jazykové předvídali pád Havířova do druhé ligy. Havířov na tom byl stále hůře a tato varianta se stávala čím dál více reálnou. Prohra střídala prohru a hokejovou veřejností se nesly různé pravdy a polopravdy o chybějících výplatách a obrovských dluzích. V zimě byla situace už neúnosná a postupně odhalovaný dluh se zastavil na čísle okolo jednatřiceti miliónů. Havířov musel odstoupit z rozehrané sezony a zdálo se, že hokej ve městě je nadobro pohřben.

Myšlenka derby tak opět dostávala rozměry představy těch nejoptimističtějších snílků. Stalo se však něco, co dalo hokeji v Havířově novou naději. Panthers byli odsouzeni k smrti a svůj druhý život začal žít AZ. V tuto chvíli se zdála možnost prestižního klání opět reálnější. Co víc, za tímto znovuzrozením stál manažer Martin Potočný, který až do té doby vykonával tuto funkci v Orlové, což značně hnulo žlučí většině orlovských příznivců. Havířov se nakonec do druhé ligy skutečně přihlásil a orlovští mohli bědovat znovu. Za bývalým kapitánem odešla do Havířova řada opor orlovského týmu a nevraživost mezi kluby gradovala.

AZ soupisku doplnil o řadu mladíků a škodolibci předvídali sestavě poskládané na poslední chvíli krach. Tento sympatický, mladý a bojovný kádr však zacpal všem kritikům ústa. Hokej v Havířově opravdu zažil znovuzrození a všimli si toho diváci, kteří začali svůj tým v hojném počtu podporovat.

Sen se stal skutečností a 28. 10. vypuklo v Orlové první šílenství. Havířov přijel podpořen hojným počtem příznivců a pozadu nezůstali ani domácí. Celkem se v ochozech sešly 3000 lidí a Plus Oil Aréna byla vyprodána. Derby bylo za velké slávy zahájeno a Orlová dělala svým fanouškům ze začátku radost. Domácí premiéru zažíval David Moravec a hvězdami nabitý tým havířovské mladíky přehrával. V tom však přichází osudný pád obránce na modré čáře a Karel Vydra se ujímá volného kotouče. Sám uhání na Šafránka a otevírá ve vlastním oslabení skóre. V tuto chvíli havířovský tým i publikum propadá euforii a nejednou na ledě dominuje. AZ vítězí 5:1 a Orlová z domácího derby odchází poražena a navíc téměř na dva měsíce oslabena o Petra Škatulu, kterého z ledu odnesli spoluhráči a dokonce hrozilo výrazné poškození páteře a konec kariéry mladého útočníka. Šest zápasů rovněž chyběl i nejproduktivnější hráč Orlové Marek Ivan za šarvátku s Potočným.

Dlouho se Orlová vzpamatovávala z následků prvního derby a po vánoční pauze přišlo druhé. Olejáři přes svátky tvrdě dřeli a chtěli to zúročit na ledě. Havířov vyrukoval s dobrou obranou založenou na dobrém napadání už v útočném pásmu a dobré organizaci v pásmu středním. Přesto Orlová měla více šancí, ale pak přišla jedna chybná rozehrávka, kterou zachytil Stránský a namazal Michalu Sztefkovi, který neměl se zakončením problém. Bylo to poprvé a naposled, co pod tlakem 5100 párů očí kapitulovat mladý Standa Žídek. Byl to však jediný gól derby a Havířov znovu slavil.

Statistickými fakty, které nemusí hrát žádnou roli, ale je zajímavé je zmínit, jsou například to, že žádná vítězná série Orlové v této sezoně netrvala déle než 4 zápasy. Hned tu první ukončil právě Havířov, který je zároveň jediným celkem, který má s Orlovou kladnou bilanci a je jediným celkem, který letos Orlová neporazila! Orlová má na svém kontě nyní 4 výhry. Padne nejdelší série nebo ji AZ znovu zmaří?

Co přinese toto klání? Podaří se Orlům popřít slova statistiky mluvící v jejich neprospěch? Jaké okamžiky se nám do paměti zaryjí tentokrát? Vyhraje konečně Orlová? Odpovědi na tyto otázky nikdo nezná, ale můžete si je zjistit sami už tuto sobotu na ZS V Havířově. Od 17:00 na ně budou ochotně odpovídat obě hráčské lavice. Tato tisková konference končí až se závěrečným hvizdem. Promluvit na ní a tím se zapsat do dějin derby budou chtít všichni aktéři. Skvělý zážitek je zaručen!