Dvojzápas s Rožnovem je před námi! Přijďte Orly povzbudit!

Tomáš Salamon, 03.09.2012 Po solidním výkonu s havířovskými juniory je zde nová výzva. Orly v rozletu za obhajobou titulu čeká další soupeř a tentokrát půjde o přímého soka z krajského přeboru. Je před námi dvojzápas s Rožnovem pod Radhoštěm, přičemž první domácí klání se hraje již v úterý 4. 9. a o dva dny později nás čeká odveta na půdě soupeře.

Tento článek patří k zápasu ORL - ROZ 12:5

Rádi bychom Vám na tomto místě představili tým našeho soupeře, upozornili na hlavní ofenzivní zbraně a vyzdvihli pracovité beky, ale u týmů krajského přeboru bohužel informovanost stále v některých případech vázne a hledání letošní soupisky byl takřka nadlidský úkol. Každý koutek internetu nám pomohl prohledat Sherlock Holmes, pro nebezpečné akce nám britská královna propůjčila svého slavného agenta 007 a zda kompletní rožnovský tým přes léto někdo nezamordoval, prověřil poručík Columbo z oddělení vražd. I přestože jsme nasadili ty nejlepší detektivy, letošní složení rožnovského celku nám známo není, a tak Vás nechceme mystifikovat tím, že bychom rozebírali sestavu loňskou, která již nemusí platit. Proto jsme si pro Vás místo tradičního preview připravili souhrn všech loňských vzájemných zápasů a navíc stručné připomenutí loňského putování Rožnova základní částí a play-off.

1. Zápas

5., sobota 8.10.2011
HC Rožnov pod Radhoštěm - HC Orlová  3:7  (0:1, 0:2, 3:4)
Branky a nahrávky: Opravil, Fábry (Szajter, Krause), Hublík (Ivanka), Foltýn (Szajter), Novák J. (Grepl), Krause (Fábry, Foltýn), Novák M. (Opravil). Vyloučení: 8:10. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 2:4, 2:5, 3:5, 3:7.
HC Rožnov pod Radhoštěm:
HC Orlová: Volf (Noga) - Malík, Szajter, Hublík, Fábry, Bojda, Niedoba, Csöbök, Novák J., Opravil, Krause, Zákuťanský, Ivanka, Burgel, Branný, Novák M., Milch, Hanzl, Pavlík, Foltýn

Po zápase jsme napsali

Orlovští hokejisté za sebou mají další zkoušku. A opět obstáli na výbornou. První venkovní štace dopadla vítězně, Orlová nedala domácímu Rožnovu pod Radhoštěm šanci, zápas od prvních minut kontrolovala a domů veze důležité body.

Že Rožnov dokáže soupeře potrápit, naznačovala i letošní sezona. A tak byla cesta Orlové k Valachům neznámou. Výsledek ale musel potěšit každého orlovského fanouška. A to nejen doma, ale také přímo na místě, kam se Česlíkovy svěřence vydal povzbuzovat celý autobus skvěle povzbuzujících fanoušků.

Úvodní tři kola hráli Orli na domácím ledě. Všechny zápasy zvládli, nyní se tak čekalo, s čím přijedou z venku. Přijeli se třemi body, které je katapultovaly na čelo tabulky hned za Krnov, který má také dvanáct bodů, ale jeden zápas k dobru. Orlová tak zůstává jediným neporaženým celkem v soutěži.

V Rožnově skóre v první třetině otevřel, jako správný kapitán, Ladislav Opravil, který zaznamenal už svou pátou trefu ve čtvrtém zápase. Ta vlila Orlům klid na hokejky, což se projevilo především v prostředním dějství. Zásluhou Fábryho a Hublíka se hosté dostali do vedení 3:0, na které už domácí nedokázali zareagovat.

Ve třetí třetině sice Rožnov našel na skvěle chytajícího Volfa recept, brzy snížil na rozdíl dvou branek a začal pomýšlet na drama. V té chvíli ale zakročil Foltýn a svou druhou brankou ve druhém utkání zvýšil na 4:1 a odrazil nápor domácích. Ti se sice ještě dvakrát dostali na rozdíl dvou branek, ale Jan Novák svou čtvrtou brankou v sezoně společně s Krausem, pro kterého to byl první start v orlovských barvách, vždy vrátili Orlové vedení rozdílem tří branek.

A nezůstalo jen u toho. V závěru vsítil svou první branku v sezoně obránce Michal Novák, upravil skóre na konečných 7:4, které si následně hráči s fanoušky ještě dlouho na ledě užívali.

Další příležitost, jak vidět Orly v akci, budou mít všichni orlovští fanoušci už ve čtvrtek, kdy na orlovský led přijedou hokejisté Bohumína. Zápas startuje v 18:00 a všichni jste srdečně zváni, abyste si užili další krásné hokejové okamžiky.

2. Zápas

12., neděle 13.11.2011
HC Orlová - HC Rožnov pod Radhoštěm  4:2  (1:0, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 4. Vaštík (Malík), 33. Opravil (Grepl), 50. Krause (Milch, Malík), 60. Zákuťanský (Grepl) - 31. Martyčák J.(Martyčák T.), 39. Vidlák (bez asistence). Rozhodčí: Janda - Reček, Žídek. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 215.
HC Orlová: Volf (Pavlíček) - Milch, Malík, Szajter, Hublík, Fábry, Krause, Matušinský, Novák J., Opravil, Zákuťanský, Vaštík, Burgel, Grepl, Kytka, Branný, Novák M., Musil, Hanzl, Pavlát, Foltýn
HC Rožnov pod Radhoštěm: Glazkov (Hnilica) - Ferenc, Lyčka, Švrček, Bambuch, Fryšara, Mládenka, Tejkl, Vidlák, Blažej, Martyčák J., Martyčák T., Holý, Švajda, Dušek, Kroupa, Madigár

Po zápase jsme napsali

Orlovští do zápasu s Rožnovem pod Radhoštěm nastupovali v roli favoritů. Už druhý zápas navíc hrají i s kapitánem Ladislavem Opravilem, okolo kterého se vždy hra týmu točí, tudíž se předpokládalo, že by Rožnov měli porazit bez větších problémů. Úvod tomu i nasvědčoval. Už ve čtvrte minutě vybídl Malík ke skórování Davida Vaštíka a ten se nemýlil. Krátce na to se Orli bránili v oslabení, ale početní nevýhodu ustáli a naopak sami si mohli přesilovku vyzkoušet. Navíc v patnácté minutě hned dvojnásobnou. V cestě jim ovšem stál brankář Glazkov a stav se až do přestávky neměnil.

Ve třech se musela bránit i Orlová na přelomu šestadvacáté a sedmadvacáté minuty, ale šlo o krátkou dobu, kterou si tři hráči v poli s přehledem pohlídali. Téměř tři a půl minuty ovšem hráli celkově v oslabení, které jim vzalo spoustu sil, a přestáli ho hlavně díky dobrým zákrokům brankáře Volfa. Krátce po vyrovnání poštu sil na ledě však odešel na trestnou lavici další z orlovských hráčů a to už bylo pro domácí moc. Přesilovku dokázal přesnou ranou využít Jakub Martyčák. Domácí však kontrovali záhy. Ladislav Opravil si udělal dost prostoru a po krásné individuální akci propálil Glazkova. Kdo si však myslel, že Orlová vedení udrží do poslední části, mýlil se, v devětatřicáté minutě hosté udeřili znovu a tentokrát navíc v oslabení. Individuální akci předvedl Martin Vidlák a krátce před koncem druhé třetiny snížil stav.

Třetí třetina měla nabídnout zajímavé rozuzlení, ale ve skutečnosti šlo spíše jen o trápení z obou stran, než o napínavou podívanou. Přesto výsledek zajímavý byl. V padesáté minutě hráli domácí přesilovku a Radek Milch tradičně pálil od modré čáry. Brankář Glazkov jeho pokus vyrazil přímo před volného Dominika Krauseho, který poslal Orlovou do vedení! Hosté se pak snažili, seč mohli a mnohokrát Volfa zaměstnali. Orlovský brankář ovšem odolal až do samotného závěru, kdy hosté zkoušeli powerplay. Nicméně nešlo hru v šesti, ale v pěti, neboť jeden z rožnovských jen přihlížel z trestné lavice, a tak nebylo pro domácí problémem ohrozit nikým nechráněnou klec. Puk za brankou dojel Grepl a předložil jej před bránu Michali Zákuťanskému, který ho zadovkou doklepl do branky. Navíc si vykoledoval krosček až po góle a bylo jasné, že v pokračujícím oslabení Rožnov dvě branky za půl minuty nedá a Orlová oslaví další vítězství.

3. Zápas

19., sobota 17.12.2011
HC Rožnov pod Radhoštěm - HC Orlová  2:1  (1:0,1:1,0:0)
Branky a nahrávky: Krause (Mintěl). Průběh utkání: 2:0, 2:1.
HC Rožnov pod Radhoštěm:
HC Orlová: Volf - Mintěl, Krause, Novák M., Csobok, Matušínský, Burgel - Opravil, Szajter, Grepl, Malík, Novák J., Zákuťanský, Fábry, Hublík, Wróbel, Pavlát.

Po zápase jsme napsali

Pokud se na ledě hrálo v pěti proti pěti, Orlová dominovala, svého soupeře zatlačila a byla jasně lepším celkem. Jenže pět na pět se dlouho nehrálo. Oficiální čísla sice v rukou nemáme, přibližně necelých 40 minut ale Orlová hrála v oslabení. Třikrát v zápase hráli domácí početní výhodu v pěti proti třem.

Pak už není takovým překvapením, že Orli v Rožnově neuspěli. Ač dělali, co mohli, na soupeře nestačili. I když na soupeře to ani tolik nebylo… Tak či tak, domácí se ujali vedení, které bylo ve druhé třetině už o dvě branky - 2:0.

Pak sice po přihrávce Mintěla snížil Dominik Krause, na více už se ale hosté nezmohli. A tak před středečním soubojem s Krnovem Orlová zase spadla na třetí příčku. Nemusí se ale bát, na vedoucí Krnov ztrácí jediný bod a ve středu se před něj opět může dostat.

A ještě jedna zajímavá zpráva pro fanoušky – svůj první zápas za Orlovou odehrál Tomáš Wróbel.

4. Zápas

26., čtvrtek 26.1.2012
HC Orlová - HC Rožnov pod Radhoštěm  11:4  (5:1, 2:3, 4:0)
Branky a nahrávky: 6. Grepl (Novák J., Matušínský), 6. Fábry (Burgel), 9. Zákuťanský (Szajter, Opravil), 14. Opravil (Novák M.), 19. Zákuťanský (Opravil, Kytka), 21. Opravil (Zákuťanský, Szajter), 29. Krause (Burgel), 45. Zákuťanský (Kytka), 45. Grepl (Wróbel, Novák M.), 53. Hublík (Burgel, Fábry), 55. Novák J. (Fábry) - 16. Madigár (Kroupa), 33. Madigár (Kroupa), 36. Tejkl (Slovák), 36. Tejkl (Slovák) Rozhodčí: Grimm - Janda, Lazecký. Vyloučení: 2:12. Využití: 4:0. V oslabení: 0:2. Diváci: 400. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 7:1, 7:4, 12:4.
HC Orlová: Volf (Noga) - Ferčak, Musil, Szajter, Hublík, Fábry, Csobok, Matušínský, Wróbel, Novák J., Opravil, Zákuťanský, Vaštík, Burgel, Grepl, Kytka, Branný, Novák M., Krause, Hanzl, Mintěl.
HC Rožnov pod Radhoštěm: Urbánek - Švrček, Bambuch, Ferenc, Madigár, Fryšara, Mládenka, Lyčka, Byakov, Dušek, Kroupa, Tejkl, Slovák, Blažej.

Po zápase jsme napsali

Patnáct branek, jiskření na ledě i vysokou výhru Orlové mohli sledovat všichni fanoušci, kteří zavítali ve čtvrtek večer na souboj Orlové s Rožnovem. Na první trefu se nemuselo čekat dlouho. V polovině páté minuty dostali domácí možnost hrát přesilovou hru, mezi kruhy si najel Vít GREPL a otevřel skóre. Domácí stadion se ještě radoval, když si „gól“ zakřičel podruhé. Burgel svou střelou terč nenašel, puk se ale odrazil a u tyče číhal Jakub FÁBRY, kterému nedělalo problém dostat kotouč za Urbánka podruhé. Obě banky dělilo pouhých čtrnáct vteřin a Orli se tak mohli uklidnit. Orlová pokračovala aktivně a nutila hosty k chybám, po jedné z nich se dostal k puku Michal ZÁKUŤANSKÝ, který má v posledních zápasech velkou formu. Tu potvrdil i nyní a brzy zvýšil na 3:0.

Vzápětí dostali hosté šanci na snížení. Jenže přesilovka se jim vůbec nevedla. Naopak, zahrozili Opravil s Hublíkem. Urbánek se ale poprvé předvedl. V první šanci hostí se objevil Tejkl, ale na Volfa nevyzrál. Na druhé straně Szajter velkou šanci v branku nepřetavil, vybojoval ale puk, který nakonec skončil až u Ladislava OPRAVILA, který jej nadvakrát dostal do prázdné klece. Až poté se prosadili i hosté, šťastnou dorážku stav korigoval Josef MADIGÁR. Na rozdíl dvou branek mohl snížit Slovák, Volf ale jeho únik zneškodnil a poradil si i s šancí Tejkla.

Závěr třetiny ale opět patřil domácím. Hublík nejprve orazítkoval tyč a poté se z druhé branky radoval Michal ZÁKUŤANSKÝ, který uzavřel skóre první třetiny na 5:1. I druhé dějství začali domácí ve velkém stylu. Zákuťanský zpoza branky našel Láďu OPRAVILA, který už neměl problém zvýšit na rozdíl pěti branek. Svůj druhý nájezd podnikl Slovák, ale Volf zasáhl efektivně lapačkou a sklidil potlesk tribun. Festival šancí pokračoval, na Grepla vzývala prázdná branka, gól z toho ale nebyl. Orli ale zůstali v útoku a vynutili si přesilovou hru. Když už se zdálo, že zůstane nevyužita, odrazil se puk k Dominikovi KRAUSEMU, který se nemýlil.

Hosté byli zralí na ručník, Urbánka ale neměl kdo vystřídat a tak se pokusili situaci zvrátit všemi možnými silami. Šťastnou trefou snížil Josef MADIGÁR a nalil Rožnovu trošičku nové krve do žil. Z trošky ale rázem byla pořádná dávka. V 36. minutě sice domácí hráli přesilovku, ale nechali ujet Petra TEJKLA. Zdálo se, že Volf jeho akci zastavil, navíc byl faulován a skončil v brance. Dlouho mu trvalo, než se zvedl z ledu. Rozhodčí ale překvapivě ukázal na branku a gól uznal. Orlová se ještě ani neoklepala a Petr TEJKL vzápětí opět v oslabení po pohledné akci snížil na 4:7. Hosté vycítili šanci, domácí však zareagovali a opět převzali otěže hry. Do přestávky zahrozil Fábry, branku přestřelil Szajter, do akce se dral Wróbel, žádná ze šancí už se neujala.

Ač do třetí třetiny vstupovali s lepší náladou domácí, museli myslet i na zadní vrátka. Jak se však ukázalo, Rožnov třetí dějství nezvládl. Vykoledoval si devět z celkových dvanácti faulů a postaral se o „zajímavou“ podívanou. Ale pěkně popořadě. V samém úvodu spálil velkou šanci Szajter. Při přesilovce 5 na 3 zvonila po střele Jana Nováka branková konstrukce. Rozhodčí, který stál u branky, však usoudil, že to byl gól a domácí vedli 8:4. To se ale hodně nelíbilo hostující lavičce a především gólmanovi Urbánkovi, který se začal rozčilovat. Když rozhodčí na jeho reakce nereagoval, začal na ledě předvádět zajímavé divadlo a vyfasoval desetiminutový trest. Hostující lavička se rozhodla, že odjede z ledu a zápas asi neměla v plánu dohrát. Až po několika minutách čekání dospěla k závěru, že se na led vrátí, jen když se skóre vrátí na 7:4. A to se také stalo, Novákova branka tak nebyla uznána. Zato diváci ironicky zatleskali hostujícímu celku za komedii, kterou na ledě předvedl.

Gólman Urbánek si v šatně asi vše nechal uležet a po návratu na led se omluvil fanouškům, rozhodčím i hráčům. Ti mu ale vše vrátili i s úroky. Hosté vyfasovali tolik trestů, že zaplnili trestnou lavici na pěkně dlouho. A tak, jen 50 vteřin po návratu na led, dovršil tečí hattrick Michal ZÁKUŤANSKÝ. Stála tak Rožnovu celá situace za to?! Odpovědí byla krásná akce Orlů, Wróbel naservíroval puk Vítu GREPLOVI a ten dával na 9:4.

A tlak Orlové pokračoval. Stadion si přál desítku. A dočkal se. Blízko ke čtvrtému gólu měl Zákuťanský, v další přesilovce 5 na 3 měl velkou šanci Michal Novák, Urbánek ale na poslední chvíli zasáhl. Když už se hrálo 5 na 4, sehráli Orli pohlednou kombinaci, na jejímž konci byl Jindřich HUBLÍK, který si k narozeninám nadělil jubilejní gól. Podívanou dokončil Jan NOVÁK, který z úhlu dorazil pokus Fábryho, jehož střela se k Novákovi odrazila od mantinelu.

Domácí fanoušci se tak dočkali a letos poprvé viděli z podání svého celku deset gólů. Orli navíc potvrdili, že skvěle ladí formu na klíčové play – off. Před sobotním soubojem o první místo v Krnově tak na půdu lídra vyslali velké varování.

Rožnov v základní části

První půle sezony se pod Radhoštěm vůbec nepovedla a rožnovští vyhráli pouze dvakrát. Poté však tým začal hrát jako vyměněný a skvělou druhou půlí se vypracoval do vyšších pater tabulky. Přestože v závěru základní části obdržel desítku od Krnova a jedenáctku od Orlové, do play-off šel ze čtvrtého místa. Rožnovští nasázeli 130 gólů a 117 jich dostali. Z osmadvaceti zápasů vyhráli třináct a na stejném množství se zastavil i počet porážek. Do prodloužení Valaši dotáhli zápas dvakrát a rovněž byli úspěšní z padesáti procent.

Rožnov v play-off

Soupeřem pro play-off byl Rožnovu pátý Horní Benešov, který měl statistiku zápasů velmi podobnou, nicméně zatímco rožnovští měli jeden bod za výhru v prodloužení, v Benešově se tak nestalo, a tak byl v konečném součtu o pouhý jeden bod v tabulce pátý. To Benešovské však nemrzelo ani trochu, protože přestože první zápas v Rožnově prohráli, dokázali poté zvítězit 11:4 a 4:2, což pro ně znamenalo semifinálovou účast a pro Rožnov konec sezony.

Úterní přátelské utkání

Zápas se hraje od 18:00 na orlovském zimním stadionu a Orli v jejich dresu se v zatím jediném přípravném zápase předvedl v dobré formě Jan Novák, či posily Kanaloš, Kotásek a Urbánek, budou chtít další vítězství! Vy můžete být u toho a pomoct jim svými hlasivkami! Nenechte si zápas ujít a přijďte svůj tým povzbudit v cestě za dalším vítězstvím!