"Ligu bychom měli obstojně vyhrát," myslí si Michal Zakuťanský

Tomáš Salamon, 18.12.2012 Ve smolném derby s Karvinou dal Micha Zakuťanský dva góly a na ledě byl jako vždy hodně vidět. Zápas měl pro něj navíc zvláštní příchuť, protože sám v Karviné působil už v mládežnických kategoriích. Po zápase nám sdělil, jaké byly jeho dojmy.

Tento článek patří k zápasu ORL - KAR 6:8

Máte za sebou první porážku, což samo o sobě nepotěší. Mrzí to o to více, že přišla zrovna v derby?

Je to tak. Chtěli jsme vyhrát jako v každém zápase a navíc, když to bylo derby. Bohužel se prohrálo a teď už s tím nic nenaděláme. Měli jsme hrát o hodně lépe, než jsme hráli. Atmosféra byla super a diváci si zasloužili výhru.

Kde nastal ten zlom, kdy měla Karviná najednou více sil a více ze hry?

Nevím, jsetli měli více síly, ale rozhodla ta třetí třetina, ve které jsme dostali pět gólů. Bylo to takové neurovnané a každý hrál něco jiného, než máme nacvičeno. Nesedlo nám to. Karviná možná chtěla vyhrát více, ale my jsme taky chtěli vyhrát, takže nevím. Spadly jim tam nějaké góly z dálky, měli i štěstí.

Dnes jsi dvakrát skóroval. Kde se ty situace rodily?

U toho prvního gólu jsem dostal výbornou přihrávku do jízdy, napřáhl jsem, vystřelil a spadlo to tam. Druhý gól padl z podobné situace, ale trefil jsem Volfiče. Od něj se to pak odrazilo zpátky ke mě a já jsem to už jenom dorazil do prázdné brány.

Sám jsi za SK dlouho hrával. Jak jsi tento zápas prožíval?

Bral jsem to jako normální zápas, i když 92% kluků znám. Jsem sice z Havířova, ale v Karviné jsem hrál od dorostu, takže jsem se chtěl i předvést. Nebral jsem to sice nijak osobně, ale jako v každém zápase jsem chtěl vyhrát.

Většina hráčů, kteří zde loni byli z Karviné odešla, ale ty ses rozhodl zůstat. Co tě k tomu vedlo?

Loni se tady vytvořila skvělá parta. Část kluků tady byla z Karviné, ale s Orlovákama jsme si sedli. Líbilo se mi jak zázemí, tak parta a to byl hlavní důvod proč jsem chtěl zůstat. Navíc se mi líbilo, že jsou tady vysoké ambice, takže jsem tu chtěl hrát i proto. Karviná sice dělala trošku problémy, ale nakonec se to nějak dořešilo. Pár hráčů šlo do karviné jako náhrada za mě, ale jsem za to, že jsem mohl zůstat, rád.

Těch, kteří tvrdili, že by rádi zůstali bylo více. Myslíš, že to mysleli vážně nebo kdyby opravdu chtěli, tak tady hrají jako ty?

To netuším. Kluci tady na začátku sezóny určitě zůstat chtěli, ale vedení jim to neumožnilo. Já jsem měl štěstí, že mi to umožnili. Kdyby opravdu moc chtěli, tak by to možná šlo, ale zase by byl velký odsun hráčů z Karviné a neměl by tam kdo hrát, takže tam zůstali. Asi i proto, že přestože tam jsou i hráči z Havířova nebo z Orlové, tak většina jich je z Karviné, tak mají jednodušší dojíždění. Ale myslím si, že kdyby byla možnost, aby zůstali, tak tady ti kluci jsou.

To jsme ovšem odbočili. Vraťme se k zápasu. Máte za sebou první porážku, z čehož zatím, vzhledem k vašemu postavení, není třeba dělat vědu. Ale kdyby se to opakovalo, tak problémy mohou nastat. Jakým směrem se nyní musíte ubírat?

Rozhodně už teď chceme všechny zápasy vyhrát! To jsme sice chtěli i před soutěží, ale jednou se prohrálo. Nemuselo to příjít, ale stává se to a myslím si, že si z toho moc lámat hlavu nebudeme. Sedneme si v šatně, dáme si pivo, vyříkáme si, kde se stala chyba a příští týden jdeme na Benešov. Tam budeme rozhodně chtít vyhrát. Bude to před Vánocema vyhecované, ale chtěli bychom je porazit a pak už jenom vyhrávat, vyhrávat a vyhrávat. Ale i kdyby náhodou něco nevyšlo, tak si myslím, že se ty týmy pod námi vybijou mezi sebou. Máme sice náskok zatím jenom 5 bodů, ale myslím si, že bychom tu soutěž měli obstojně vyhrát.

Horní Benešov patří mezi ty lepší týmy v přeboru. Tady v Orlové vás potrápili, takže co od nich čekat?

Je tam celkem malé kluziště, takže to bude hodně o bruslení. Atmosféra buda určitě dobrá, protože tam chodí docela dost diváků a snad přijedou i nějací naši, kteří jezdí vždycky. Jinak mají určitě nebezpečné přesilovky, takže si na to budeme muset dát pozor. K tomu, jak to tam je s rozhodčíma se raději nechci vyjadřovat, ale bude to určitě těžký zápas. Musíme se na to přirpavit a hrát svou hru. Rozhodně musíme hrát jinak, než jsme hráli dneska druhou půlku zápasu. Nesmíme se nechat strhnout atmosférou a musíme hrát kolektivně.

Co bys vzkázal fanouškům?

Rozhodně ať chodí. Fanklub je super, ale děkujeme i těm, kteří nejsou v kotli. Vytváří super atmosféru, protože to je atmosféra jako někde na druhé lize a možná tady chodí i více lidí než někde jinde na drouhou ligu, takže za celou kabinu děkujeme za podporu.