Orli letí do Přerova. Zřejmě bez Piechy

Tomáš Salamon, 11.10.2013 Podivná pachuť zápasu s Prostějovem je snad už za námi a Orli se nyní poctivě připravují ke svému dalšímu utkání. V tom narazí na silný Přerov a dost možná se budou muset obejít bez jedné z hlavních opor.

Tento článek patří k zápasu PRE - ORL 2:1

Přerov si dlouhou dobu drží stabilní kádr, který obměňuje jen minimálně. Nemá k tomu ani důvod, protože Zubři pravidelně patří k ozdobám ligy. Nicméně na velký úspěch stále čekají a v poslední tři roky končili vždy v semifinále. Nutno hrdě připomenout, že před třemi lety to byli Orli, kdo jim vystavil stopku. V posledních dvou ročnících Zubří naděje v obou případech zmařila Karviná. Aby se letos povedlo zakletou metu překonat, udělalo vedení trochu razantnější změny než v Přerově bývá obvyklé, ale ani tak nešlo o žádné zemětřesení.

V útoku se zatím posily předvedly znamenitě a body sbírají zejména zkušený Milan Ministr, který si vyzkoušel extraligu ve Zlíně, ale jeho kariéra byla vždy spjata s Olomoucí. Z hanácké metropole přišel i mladíček Holoda, kterému se rovněž daří a neméně úspěšný je i David Šťastný, který k Zubrům zamířil ze zlínské juniorky.

Ze starých známých tváří se zatím nejlépe vede Jiřímu Goišovi, který je se sedmi body nejproduktivnějším Zubrem, ale postupem času se určitě proberou i Zdeněk Sedlák, Richard Brančík, Marek Ditrich nebo ostrostřelec Petra Sakrajda.

Nepřehlédnutelnou osobností v obraně je Daniel Faltýnek a mezi přerovské stálice patří i ostřílený Radomír Pala, pracovitý Tomáš Vlček, či Jiří Osina, který si sice před nedávnem střihl sezónu v Prostějově, ale je také trvalou součástí druholigového inventáře.

Nelze nezmínit, že branku Přerova hájí extřinecký Martin Vojtek, který loni svými výkony rozhodně nezklamal a pařil k ozdobám soutěže. Letos však více prostoru dostává mladý Jiří Sklenář.

Ambice v Přerově jsou vysoké a i když současné čtvrté místo vůbec není zlé, s výsledky mezi Zubry zatím příliš velká spokojenost nepanuje. Čtyři prohry v sedmi zápasech rozhodně nebyly dobrou vizitkou týmu, který chce pomýšlet na horní patra tabulky, ale změna možná přišla tuto středu v Hodoníně. Tam Přerov zvítězil vysoko 2:7. „V kabině byla debata, protože doma jsme hráli fakt hrozně. Řekli jsme si, že k zápasům musíme přistoupit úplně jinak. Nasazení, bojovnost a odhodlání, s tím vším musíme jít do zápasů vždy a v Hodoníně se to vyplatilo. Díky tomu jsme hráli o sto procent lépe,“ pochvaloval si po středečním utkání obrat k lepšímu kapitán Faltýnek.

Optimismus by mu rádi opět pokazili Orli, ale ti to budou mít velmi těžké. Proti Prostějovu sice předvedli parádní první třetinu a nově vzniklá lajna Studený, Piecha, Káňa ambiciózním Jestřábům pekelně zatápěla, ale právě ta nyní dělá trenéru Česlíkovi největší vrásky. Dvougólový orlovský střelec Piecha totiž zápas nedohrál. V průběhu pátku bude zranění ramene konzultovat s lékařem a až poté bude známo, zda bude v Přerově schopen nastoupit.

I když tomu konečný výsledek nenasvědčuje, tak Orli ve středu ukázali, že se soupeřem roste výkon a jsou schopni i se silnějšími týmy držet krok. Proto věřme, že v Přerově nebudou hrát druhé housle a přivezou potřebné body.

Poslední vzájemný zápas

SF3, pátek 25.2.2011
HC Orlová - HC Zubr Přerov 4:1 (1:0, 0:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 14. Moravec (Mikšan, Luka), 49. Valchař (Samiec), 52. Valchař (Grygar), 58. Valchař (Blatoň, Samiec) - 58. Sedlák (Vlček). Rozhodčí: Jan Skoupý. Vyloučení: 5:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1690. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.
HC Orlová: Šafránek (Gleich) - Tomis, Grygar, Mikšan, Blatoň, Studený, Galvas, Škatula, Holuša, Galgonek, Moravec, Valchař, Štefanka, Urbánek, Javín, Luka, Vnenk, Goláb, Samiec, Kraft, Hegegy
HC Zubr Přerov: Tihlář (Okáč) - Pala, Faltýnek, Ferenc, Osina, Vlček, Valenta, Musil, Novajovský,Kolář, Sprušil, Kočara, Hanák, Kotásek, Ševčík, Kolařík, Sedlák, Ditrich,Menšík, Blinka, Kundrátek

Posledních pět utkání soupeře

BRE - PRE 2:7
PRE - VSE 4:2
TEC - PRE 5:2
PRE - POR 2:3
HOD - PRE 2:7